Ve středu 6. července 2011 v den státního svátku se uskutečnil zájezd do Kysuckých Beskyd. Akce se konala mimo plán a byl to pokus, zda i v jiném termínu než jsou soboty nebo neděle bude zájem vyrazit si na společný pěší výlet. Zájezd byl pořádán z iniciativy seniorů O KČT, ale nebyl určen jen pro starší generaci, ale i pro mladé a děti. Skutečnost, že zájezdu se zúčastnilo 45 účastníků ukázala, že pokus byl úspěšný.

Zájezd se konal po několikadenních deštích a byly obavy, že zážitky ze zájezdu budou narušeny počasím. Trasa pěší túry vedla na nejvyšší bod Kysuckých Beskyd Velkou Raču s nadmořskou výškou 1236 m. Výchozím bodem byla osada Lelíkovice v Oščadnici. První část vedla na chaty na Rači (900 m n.m.s krátkým strmým stoupáním po lyžařské sjezdovce. Nahoře nás čekala hustá mlha. Účastníci, kteří nepospíchali a prohlédli si Ski areál na Rači a poseděli v chatě se pak dočkali i výhledů do údolí. Na vrcholu V. Rači bylo také lepší posedět v chatě a vyčkat zvednutí mlhy. I tentokrát jsme se dočkali výhledů na okolní hory a do Moravskoslezských Beskyd s dominantou Lysé hory. Z vrcholu se pak klesalo do cíle cesty, po poměrně pohodlné cestě až do sedla Orel, která však po deštích byla rozbahněná a klopýtali jsme o neuklizené větve z těžby dřeva.

Trasa podle krokoměru garanta zájezdu byla dlouhá 20 km a končila v obci Stará Bystrica. Pochod i přes zmíněný náročný terén absolvovalo i 7 dětí, z nichž nejmladší byla Markétka Kučová. V cíli ve Staré Bystrici nás čekalo pěkně upravené náměstíčko s fontánou a pozoruhodnou stavbou Slovenského orloje. Práce na vývoji a výrobě orloje podle návrh sochaře Lovišky začaly v roce 2006 a slavnostní spuštění orloje se konalo 18. 7. 2009. Orloj je menší než pražský nebo olomoucký, ale vyniká svou barevností. Kromě času zachycuje i různé astronomické údaje a defilé postav je složeno ze 7 apoštolů a 5 osobností slovenských dějin. Bylo příjemné zde prožít atmosféru pozdního odpoledne a občerstvit se. Po společné fotografii u orloje jsme se vydali domů.

T. Elbel – garant zájezdu