Ve dnech 24. – 28. června 2015 podnikli hukvaldští turisté cyklozájezd po Máchově kraji, Ralskem a Kokořínskem. Po celý zájezd nám přálo počasí, tudíž jsme navštívili ta nejzajímavější místa v této krajině.

Každý den byla naplánována nějaká cykloetapa po zdejším kraji. A ať už jsme zamířili k Máchovu jezeru, do bývalého vojenského prostoru Ralsko či do oblasti Kokořínska, kochali jsme se opravdu nádhernou přírodou, nabídkou architektonických památek, přírodních zajímavostí, technických památek a zdejších přírodních rezervací.
I samotné ubytování v rekreačním areálu Poslův mlýn nám poskytlo příjemné zázemí, odkud jsme vyráželi do blízkého i vzdálenějšího okolí.
V první den našeho cykloputování jsme projížděli krajinou kolem Mladé Boleslavi s historickými památkami Zvířetice , Michalovce, starým městem Mladé Boleslavi. Po celý den jsme měli jako na dlani státní hrad Bezděz, který je dominantou zdejšího kraje.
V dalším dni jsme se vydali na Ještěd a odtud po stezkách Ralska. Opuštěná krajina Ralska  s  krásnou přírodou, borovými lesy, skalními hrádky na zdejších kopcích v nás zanechala příjemné dojmy z pěkné cyklovyjížďky po tomto docela zapomenutém kraji, ale pro cyklisty doslova rájem.
V dalších dnech jsme si vyjeli kolem Máchova jezera a navštívili jsme další zajímavá místa zdejšího kraje. Nemohu zapomenout na trasu po Kokořínsku – tato oblast, která se nachází nedaleko města Mělník v blízkosti hradu Kokořín, jehož silueta dominuje krajině. Kokořínský důl je jedním z nejkrásnějších údolí v České republice. Ústí do něj množství roklí s různorodými pískovcovými bloky a věžemi. Tajemně poetickou krásu údolí umocňují malebná roubená stavení.
Z dalších míst, která jsme navštívili, musím zmínit hrad Houska, rozhlednu Vrátenský vrch, historické město Mělník se soutokem řek Labe a Vltavy, opuštěné letiště Ralsko, zámky v Doksech a Bělé pod Bezdězem, hrad Bezděz, průrvu Ploučnice, přírodní rezervaci Swamp, Břehyně-Pecopala, Provodínské kameny, psí kostely u Hradčan či Hamerský rybník kde se natáčel film Dovolená s Andělem. Potřebovali bychom mít aspoň ještě týden volna, abychom mohli shlédnout všechny zajímavosti ve zdejším kraji. Ale to je asi na další zájezd.
Celý zájezd se nesl v duchu pohody z krásných cyklovýletů a pěkného počasí.

Za KČT Hukvaldy
Slávek Koval