1.den – po pohodové jízdě autobusem přijíždíme do města Jíčína kde skládáme kola z cyklovozíku a vyrážíme vstříc dnešní etapě. Procházíme si město Jíčín a seznamujeme se se zajímavostmi města – rozhlednou Čeřovka, Rumcajzova ševcovna, Valdnštejnský zámek a další památky. Po prohlídce města roztáčíme pedály na svých kolech a začínáme polykat kilometry.

Z Jíčína vyrážíme kolem letiště ve Vokšicích a v Podhradí stoupáme na vrchol Veliš kde se kdysi nacházel jeden z největších a nejlépe opevněných hradů u nás – dnes tady jsou pouze nepatrné zbytky věží, bašt, hradních paláců a studny nalepené na kaňonovitých stěnách bývalého lomu. Na nejvyšším místě vrchu stojí zděný sloup a z vrcholu se otevírají nádherné výhledy do okolí. Za vydatného horka se spouštíme z vrcholu Veliš do roviny kde projíždíme takovými vesničkami jako Drštěkryje, Ohařice či Samšina. Snad v každé vesnici mají dřevěnou zvoničku a nejinak je tomu v obci Samšina. V pohodovém tempu dojíždíme do městečka Sobotka – rodištěm Fráni Šrámka. Centrum města je vyhlášeno městskou památkovou zónou – my ale navštěvujeme v blízkosti města zámek Humprecht, který v dnešní době slouží k muzejním expozicím a hudebním koncertům. Zkoušíme akustiku v malém koncertním sále a prohlížíme si výstavu historii trampinku v okolí Jíčína. Dále projíždíme obcí Vesec u Sobotky, které se také říká „ filmový Liptákov „ – natáčely se tu takové filmy jako : Jára Cimrman, Jak dostat tatínka do polepšovny, S čerty nejsou žerty, Přijela k nám pouť, Čertův švagr a plno dalších filmů. Pokračujeme po modré značce údolím Veseckého potoka – stezka je sjízdná i pro kola a zastavujeme u bývalého Skalního mlýna, který zanikl díky malému průtoku potoka. Celé údolí se jmenuje Plakánek a je vyhlášeno přírodní rezervací. Je to skalnaté kaňonovité údolí mezi Podkostí a Střehomí. Vyskytují se zde pískovcové skalní věže a mokřadní louky. Tady si většina z nás dala oběd v přilehlých restauracích. V Kosti někteří cykloturisté navštívili skalní byt Barušky. Cesta na ubytování vedla dále přes Libošovice, Melechovice, Roveň a Troskovice kde je muzeum panenek a hradní zřícenina Trosky. Počasí se trochu kazí a vítá nás v Troskovicích déšť. Přes Újezd a Semínovu Lhotu dojíždíme na ubytování, které máme zařízeno v rekreačním středisku Palda s výhledem na hrad Trosky. Tady máme objednány pro celý zájezd apartmány s polopenzí. Po drobných nesrovnalostech v prvním dni ubytování se to v dalších dnech velmi zlepšilo a ubytování bereme s povděkem.

2. den – druhý den začínáme s putováním po Jíčínsku v obci Staré Hrady. Je po ránu docela horko, ale v autobuse se to dá snést. Nenecháme si ujít prohlídku hradu, který se zaměřuje na dětské návštěvníky – prohlídkové okruhy nás zavedly mezi princezny, čarodějnice nebo vodnice. Dále pokračujeme přes vesničky Libáň, Psinice a Křešice a dále po zelené tur. značce po naučné stezce Bučický mlýn přijíždíme k Bučickému rybníku kde si dáváme zasloužený oběd u Bučického mlýna. Odtud dále míříme do Rožďalovic s muzeem klasického knihařství. A pokračujeme dále : Viničná Lhota, Křinec a vrchol Kunsberk – jsou tady jen pozůstatky bývalého hradu. Pokračujeme dále na trase přes Mcely a Loučeň – tady v zámeckém parku si prohlížíme několik labyrintárium. Další vesnička Jabkenice se vyznačuje památníkem Bedřicha Smetany odkud dále míříme po červené značce přes Jabkenickou oboru, kde tady žije dnes na 200 kusů daňků a která má plochu přes 566 hektarů. Na březích pěti rybníků hnízdí vodní ptactvo. Zajímavostí je, že místní příroda inspirovala Bedřicha Smetanu k napsání několika jeho děl. Přes Ujkovice kde někteří naši cykloturisté navštěvují zdejší pivovar který tady vznikl v budově bývalého nádraží v roce 2011 ve kterém se připravují tradičním způsobem světlý nebo polotmavý ležák pod značkou Slepý krtek. Dále přes obec Rabakov kde jsme navštívili Jawa muzeum kde je vystavena kompletní sbírka motocyklů značky Jawa od roku 1929 do roku 2006. Nachází se zde motocykly sériové, policejní, vojenské, automobily, velorexy i expoozice lidové tvořivosti.
Přes Domousnice po okrskové silnici projíždíme obcí Bačalky a dále naučnou stezkou Viničky přijíždíme do Dětenic – kde navštěvujeme zdejší pivovar se zámkem. Tady nás zdejší obsluha restaurace trochu staví do latě, ale i s tím se dokážeme sžít a objednáváme si u zdejší obsluhy pivo a něco k snědku. Odtud se vydáváme všichni dále na ubytování kde máme přislíbenou večeři v penziónu.

3. den. – autobus nás ráno odvezl k zámku Sychrov kde dnes začínáme dnešní cykloturistickou pouť. U zámku Sychrov děláme nezbytné foto všech účastníků našeho cyklovýletu a poté vstupujeme do zámeckého parku s množstvím vzácných druhů dřevin, vodotrysků, bazénků a drobnými stavbami. V tomto parku kdysi často pobýval skladatel Antonín Dvořák a právě v parku čerpal ispiraci pro svou tvorbu. Natáčely se tady pohádky Zlatovláska a Nesmrtelná teta. Po prohlídce zámeckého parku vyrážíme na další cestu na kolech přes Arturův hrad – romantické zřícenině tvořené dvěmi věžemi s bránou s cimbuřím, dále vesničkami Odolenovicemi, Jenišovicemi a sjezdem dojíždíme k pivovaru Malý Rohozec. Počasí a teplota je na hraně, bereme tedy zavděk zastávkou v pivovaru Malý Rohozec kde si ve zdejší pivovarském občerstvení dáváme něco teplého na pití a taky zkoušíme zdejší pivo z pivovaru pod názvem Skalák a Podskalák. Pokračujeme dále na Hrubý Rohozec – zámek trochu skrytý od hlavní cesty. Pokračujeme dále cestou na Dolánky u Turnova kde navštěvujeme Dlaskův statek a Dům přírody Českého ráje, pak projíždíme Turnovem – centrem Českého ráje a pokračujeme na Pelešany – tady míjíme blízkou Bránu Českého ráje – soustavě dřevěných soch a skalní vyhlídku Hlavatice a konečně se vydáváme do kopců, abychom dojeli k hradu Valdštejn. Po docela strmém výjezdu dojíždíme k hradu, který stojí na okraji pískovcového skalního města, na třech skalních blocích. Samotný hrad je velmi pěkný a stojí určitě za prohlídku a z hradeb je pěkný výhled do okolí. A jelikož bylo poledne, vzali jsme zavděk zdejším občerstvením a poobědvali jsme. Dále jsme pokračovali po Zlaté stezce Českého ráje ( červená značka ) a po několika zastávkách na vyhlídkách kde jsme se pokochali krásnými výhledy na skalní města jsme dorazili do centra Hrubé Skály kde jsme přečkali bouřku. Sjíždíme z Hrubé Skály směrem k rybníku Vidlák známému především z natáčení filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. V dálce vidíme zříceninu hradu Trosky kam míříme. Vyžaduje to šlápnout do pedálů a vystoupat k hradu. Déšť se opět ozývá a my bereme zavděk střechou nad hlavou občerstvením pod hradem s krásným výhledem do okolí z prosklenné terasy. Trochu nás tlačí už čas, tak nejkratší cestou míříme k našemu ubytování. Sjíždíme do Újezdu pod Troskami a přes Semínovu Lhotu dojíždíme do Liščích Kotců kde jsme ubytováni.

4. den – Ráno vyrážíme po snídani na další trasu. Pár kilometrů jedeme po stejné trase jako tomu bylo včera kdy jsme se vraceli, tedy : Semínova Lhota, Újezd pod Troskami, Troskovice a dále přes rybník Doly do vesničky Roveň. Je trochu chladno, proto docela šlapeme do pedálů, abychom se zahřáli. Moc přestávek na kole si neděláme, proto utěšeně kilometry naskakují. Přes Malechovice a Libošovice se podruhé za tento zájezd dostáváme do obce Podkost. Pokračujeme dále po cyklostezkách, které vedou převážně po zvlněné krajině kolem Komárovského rybníka do obce Branžež. Měli jsme v plánu pokračovat dále na Drábské světničky a okolí, ale nějak nám to časově nevyšlo a my museli trasu zkracovat. Bylo to zaviněno i tím, že bylo velice chladno a taky občas pršelo, tak jsme museli docela často hledat nějaká ta místa ke schování před deštěm. Takže si to zkracujeme a míříme přes vesničku Příhrazy, Žehrov a Skokovy. V každé vesničce, kterou projíždíme nacházíme alespoň jednu dřevěnou zvoničku, takže tato dnesšní etapa by se dala nazvat : po zvoničkách Českého ráje. Jedeme dále po cyklotrase 4009 do Olešnice kde sesedáme z kol a prohlížíme si Olešnický geopark, dřevěnou zvoničku a roubené domky ve vesnici. Další vesničky na naší cyklotrase na tento den se vyznačují dřevěnými zvoničkami a v Kacanovech dalším geoparkem. Přes Mladostov a dále po polních stezkám dojíždíme k významnému bodu Vyskeř. Tento vrchol zdoláváme pěšky, protože na kolech se to prostě nedá. Cesta na vrchol vede přes oplocené pastviny pro ovce, takže se vyhýbáme posmoleným místům od ovcí a škrábeme se do vrchu na kopec kde je kaple s kříži. Je odtud daleký výhled do okolí a potkáváme se nahoře s další naší cykloskupinou, která tady dojela dříve než naše skupina cykloturistů. Po pěší turistice na vrchol Vyskeř míříme dále přes Drahoňovice a přes Hrubou Skálu do Radvánovic, Štěpánovic a Podtýn – tato obec je známa zvonicí s obrácenými zvony ve zvonici. Odtud je už to jenom co by kamenem dohodil na naše ubytování v Liščích Kotcích v rekreačním středisku Palda.

5. den – vyrážíme po vydatné snídani povětšinou z kopce přes vesničky Bítouchov, Holenice, Jivany, Libuň, Libunec, Hrdoňovice, Střeleč k hradní zřícenině Pařez – hradu z první poloviny 14. století. Dnes tady nacházíme velké zbytky zdiva věže, tyčící se na výrazné skále. Dále pokračujeme přes Pařezskou Lhotu, Oborný rybník, Jinolice na vrchol Brada kde nacházíme jen nepatrné zbytky po bývalém hradu Brada. Dnes tady na vrcholu je jen sochy sv. Petra a Pavla s dřevěným křížem na památku prusko-rakouské bitvy. Z vrcholu je výhled na Prachovské skály, Vyskeř, Trosky, Ještěd, Kozákov, Tábor, Bradlec, Kumburk, Zebín a město Jičín. Dále pokračujeme z kopce do obce Kbelnice kde se zastavujeme u bývalého mlýna postaveného už v roce 1432. Další naše cesta vede už do cíle dnešní trasy – města Jíčín kde máme přistaven autobus s vlekem k naložení našich kol. Někteří z nás toho ještě nemají dost a berou zavděk ještě jedním vrcholem poblíž města Jíčín – vrcholem Zebín s Valdštejskou lodžií – letohrádkem vybudovaným samotným Albrechtem z Valdštejna v letech 1630 – 1634. V Jíčíně ještě většina z nás navštěvují restaurace, abychom se posilnili na cestu domů a po druhé hodině odpoledne zvedáme kotvy a vyrážíme k domovu.