1.-2. 10. 2005 – Podzimní zájezd na 2 dny jsme naplánovali do oblasti Malých Karpat. Vybrali jsme si nádherné a slunečné počasí. Do výchozího místa našich výletů jsme cestovali přes jižní Moravu, kde jsme v Hodoníně překročili hranici na Slovensko s cílem v Plaveckém Podhradí.

Odsud asi dvě třetiny turistů vyrazili na delší trasu přes Plavecký hrad ( od roku 1296 je veden jako královský pohraniční strážní hrad – dnes se zachovala jen věže a zbytky paláce a dělové bašty ) na Štefánkovu magistrálu, kde v místě nazvaném Mon Repos se připojila druhá, menší skupina, která měla výchozí bod v Plaveckém Mikuláši.

Dále jsme vyrazili přes vrchol Vápenná ( 748 m.n.m. ) – výrazný vápencový bralnatý hřeben v Pezinských Karpatech. Z vrcholu je pěkný výhled na Pezinské Karpaty, Borskou nížinu, Podunajskou pahorkatinu, Tribec a Povážský Inovec. Stezka nás zavedla k další zřícenině hradu Ostrý Kameň, který leží na strmém skalním ostrohu ve výšce 576m. Tento hrad patřil do řetězce pevností, které strážily starou historickou českou cestu spojující Prahu s Budínem ( dnešní Budapešť ). Po prohlídce rozsáhlé zříceniny pokračujeme výstupem po vápencovém hřebeni s krásnými výhledy na Záruby ( 760 m.n.m. ) – nejvyšší vrchol Malých Karpat. Odsud byl sestup do místa ubytování, které bylo v rekreačním středisku Záruby v Jahodníku. Přesto, že nadmořská výška těchto hor není velká, výstupy bývají prudké a putování trvalo na delší trase až na 6 hodin.

Druhý den jsme vybrali dvě kratší trasy, trvající dohromady 4 hodiny. Nejprve jsme vyšli přímo z RS v Jahodníku přes Smolenický kras a k zámku Smolenice, který je dominantou zdejšího kraje. Dnes patří zámek Slovenské akademii věd. Sestupujeme do obce, kde na nás čekal autobus. Přemístili jsme se do Nového mesta nad Váhom, odkud jsme putovali na Čachtický hrad a do Čachtic. Zřícenina Čachtického hradu, opředená legendami je rozložena na vápencovém bradle s překrásnými a dalekými výhledy. Přesto, že Malé Karpaty jsou vinařským krajem, zájezd jsme ukončili v Čachticích u našeho oblíbeného Radegastu. Navštívili jsme ještě ve zdejší obci výstavu místních zahrádkářů a řemeslníků. Pěkné výrobky a gigantické zemědělské výrobky zdejších lidí jsme mohli obdivovat. Poté jsme se vydali na cestu k domovu.