22. zájezd pro rodiče s dětmi
Hřebečovský hřbet, Mladějovská úzkorozchodná železnice 4.6.2011

Každý, kdo míří z Moravy do Čech od Mohelnice směrem na Svitavy, tak si všimne nápadného masivního hřebene, kousek za Moravskou Třebovou, zvaného Hřebečovský hřbet. Jeho hřeben protíná vybudovaný 350m dlouhý tunel a kdo si udělá chviličku čas a zastaví se, nebude litovat.

Je zde mnoho míst k pokoukání a to jak přímo v lesích na Hřebči, tak pod ním. Dne 4. června 2011 jsme přichystali pro náš klub KČT Hukvaldy výlet pro rodiče s dětmi na Svitavsko – přesněji do Mladějova na Moravě a na Hřebečovský hřbet. Autobus byl zcela zaplněn 13 dětmi a dospělými ( rodiči ).

Kolem deváté jsme přijeli do obce Mladějov na Moravě, kde na nádraží Mladějovské úzkokolejky si zakupujeme jízdenky do historického vláčku a v 9.20 hod. vyrážíme vláčkem na 40 – ti minutovou projížďku vláčkem, taženým malou parní lokomotivou do obce Nová Ves u Moravské Třebové. Jízdenka nás vyšla na 60 Kč na cestujícího, stoupáme vláčkem k lesu nad Mladějovem a užíváme si nádherného počasí. Muzejní úzkorozchodná železnice spojující Mladějov na Moravě a Hřebeč sloužila k přepravě žáruvzdorných jílů a později i uhlí. Dnes o víkendech vozí návštěvníky v historických vlacích taženými parními i průmyslovými „ mašinkami „. Mladějovské muzeum průmyslových železnic také vystavuje parní, motorové a elektrické lokomotivy, které se díky obětavosti členů tohoto muzea daří zachránit pro další generace. po krásné projížďce vláčkem dojíždíme k bývalému dolu Hugo-Karel, kde se dozvídáme o zdejší těžbě žáruvzdorných jílů, lupků, křidelového uhlí atd. Strastiplnou stezkou vyrážíme lesem vstříc červené tur. značce – sice nám to chvíli trvá, ale našli jsme ji a po vrstevnici míříme na Hřebečovský hřeben. Chvilku zastavujeme u rozhledny nad bývalými štolami – divíme se , že rozhledna je v údolí, ale i přesto je odtud krásně vidět do Moravskotřebovské kotliny na Boršov a Moravskou Třebovou. Stále scházíme po hřebeni k osadě Hřebeč. Hřebeč je osada obce Koclířov, tvořící její místní část. Na území dnešního Hřebče stojí neogotická kaple Sv. Josefa – tato kaple je dominantou osady díky silničnímu tunelu, který byl pod ní vybudován. Na parkovišti čekáme na autobus, který nás odváží do Moravské Třebové k benzince, odkud vyrážíme po červené značce k rozhledně Pastýřka. V lese pod rozhlednou nacházíme Johnův kámen – bývalé výletní místo. Na vrcholu louky Pastvisko – Nad Bošovem byla v roce 2009 vybudována rozhledna Pastýřka, odkud jsou nádherné výhledy na město Moravská Třebová a Hřebečovský hřbet. Za pěkného počasí – což máme lze spatřit Orlické hory, na severozápadě Jeseníky a Kralickým Sněžníkem na straně opačné. Na vrchol 27metrové rozhledny vede 111 schodů a je volně přístupná celoročně. Na zpáteční cestě po zelené značce jsme navštívili bývalé lázeňské centrum v Pekle a odtud přes lipovou alej jsme dorazili zpět do Moravské Třebové. Po prohlídce historického centra města jsme zamířili domů.