V termínu13.-15. září 2013 navštívili hukvaldští cykloturisté oblast České Kanady a Třeboňska. Po loňské zkušenosti, kdy jsme tady do této oblasti zavítali poprvé, jsme opět navštívili zdejší kraj, jelikož se nám v této lokalitě zalíbilo.

Českou Kanadou je nazýván pro přírodní charakter krajiny, početné vodní hladiny převážně přírodního charakteru, pro rozsáhlé lesní komplexy i pro poněkud sychravější podnební ráz. Celé území je malebným kouskem téměř nenarušené krajiny velice přitažlivé pro všechny formy rekreace a cestovního ruchu.

V pátek jsme navštívili v městečku Strmilov tkalcovnu Kubát a syn a také pražírnu kávy. Nenechali jsme si ujít také městečko Kunžak, rybník Zvůle – centrum České Kanady, zastávku úzkokolejky Kaproun s pomníčkem českého buditele a vynálezce světového věhlasu Járy Cimrmana a město Nová Bystřice s městskou památkovou zónou, zámkem, opevněním a židovským hřbitovem. Zde jsme také byli ubytováni v penzionu Na Bojišti.

Druhý den jsme využili slušného počasí a vyrazili jsme na Třeboňsko. Třeboňsko je jedna z mála chráněných krajinných oblastí vyhlášených v rovinaté krajině po staletí kultivované člověkem. Přesto se zde zachovaly mimořádně cenné přírodní hodnoty. Na mnoha místech lze dosud hovořit o harmonické krajině, kde jsou lidské aktivity v určité rovnováze s přírodou. Celou cestu jsme jeli prakticky z kopce nebo po rovině – kolem rybníků na Třeboňsku opravdu není žádný brutální kopec a když se přece jenom nějaký vyskytne, tak je to spíše terénní vlna. Až závěrečné stoupání od hotelu Peršlák ( bývalá vojenská rota na hranici ) nám dalo trochu zabrat, abychom opět nabrali výšku do Nové Bystřice.

A poslední den nás čekal cyklistický přesun do Jindřichova Hradce. Projeli jsme hezkými jihočeskými vesničkami s pěknými návsemi. Každý z nás si něco odnesl z této krajiny na Jindřichohradecku. Samotný Jindřichův Hradec, kde končila naše cyklistická pouť je samostatnou kapitolou. Historické centrum, světelná fontána, muzea … – to vše se nedá stihnout, a tak bereme zavděk informaci od našeho předsedy KČT Hukvaldy Jirky Strakoše, že se tady v brzké době vrátíme …..
Nakládáme kola a vyrážíme k domovu a těšíme se na Českou Kanadu III – třeba už v roce 2014.