Odbor Klubu českých turistů při TJ Sokol Hukvaldy uspořádal v sobotu 4. června 2022 zájezd pro rodiče s dětmi do KovoZoo v Uherském Hradišti. Účastníci si individuálně prošli unikátní expozici, která je tvořena předměty vyrobené z nepotřebného kovového materiálu, zvláště pak modely zvířat. Z KovoZoo pak účastníci pokračovali individuálně či s průvodcem po Cyrilometodějské stezce do vesnice Modrá, kde měli možnost navštívit Archeoskanzen s rozhlednou nebo živou vodní expozici.

Natálčin výlet (perem Milušky Mynarčíkové)

V sobotu 4. června jsme se po covidové pauze s neteří a Natálkou zúčastnily tradičního zájezdu pro rodiče a děti. Pro malou to byl první velký autobusový výlet, tak jsme byly zvědavé jak cestu a zejména jestli pěší trasu zvládne. Ráno nás řidič Luboš vysadil u Kovozoo ve Starém Městě. Hned u vchodu jsme si vyšláply na rozhlednu Maják a ke kormidlu na palubu lodi Naděje. Potom jsme procházely neuvěřitelným areálem ZOO. Bylo na co koukat: zvířata, auta, letadlo, bludiště, kovárna, veteráni. Strach, že to bude nuda, byl zbytečný, zvířata byla dokonalá. U mě zvítězil velbloud, u Natálky asi opravdové motorky a letadlo, do kterého se mohlo vejít. Um, nápaditost a představivost zdejších lidí budí opravdový obdiv.

Po občerstvení u jezírka jsme vyrazily na Cyrilometodějskou stezku do Modré. Na trase dlouhé 5,5 km musela Natálka hlídat červené značky, abychom nezabloudily, takže to brala velice zodpovědně, cestou jsme potkaly Emičku s Alenkou a hezky nám to uběhlo. V cíli mohli všichni navštívit dle zájmu buď  archeoskanzen z dob Velké Moravy, rozhlednu, baziliku, Živou vodu nebo kostel. Nás zlákala expozice Živá voda, šly jsme pozorovat pod vodní hladinu naše tradiční ryby, prošly si venkovní park a s ostatními se sešly u vyhřátého jezírka, které lákalo k osvěžení, prošly stezku s vyhlídkou nad výběhem pratura. Před odjezdem domů jsme se občerstvily, proběhlo společné focení a fičelo se domů. Vše dopadlo na jedničku. Doufaly jsme, že cestu domů Natálka prospí, ale byla tak naplněna zážitky, že celou cestu „probrebentila“.

Dík za pohodový den patří Martinovi Raškovi a obdiv Péťovi Axmannovi, který trasu Modrá-Staré Město ráno osobně proběhl, aby děti s doprovodem na stezce nic neočekávaného nepřekvapilo. Už se těšíme a za rok zase někam rády vyrazíme.

Miluše a Verča s Natálkou