21.výlet rodičů s dětmi – 5.6.2010

Na toto datum jsme připravili výlet k Rešovským vodopádům, na Sovinec a do Pradědovy galerie v Jiříkově. Vyjeli jsme brzy ráno a zamířili jsme k Bruntálu. Autobus byl naplněn, takže vše bylo v pořádku. Dojeli jsme do vísky Rešov a vydali se po červené značce kolem chat do údolí. Cestou jsme minuli starý mlýn u Fialů a odtud již začaly vodopády. Jelikož bylo po dlouhotrvajících deštích, vodopády stály za to – jindy tady za suchých dnů protéká jen malý potůček – měli jsme štěstí,

že vody bylo dostatek a tak se bylo na co opravdu dívat. Tahle národní přírodní památka na říčce Huntavě je asi 200 m dlouhá kaňonovitá soutěska, kterou voda překonává dvěmi krásnými kaskádami.

Za vodopády jsme pokračovali dál kolem říčky, kolem bývalé hradní hlásky Rešov / dnes jen pár zbytků kamení a snad něco málo z vodního příkopu /. Pokračovali jsme dále do městečka Horní Město kde se konala slavnost k vybudování nového sportovního areálu. Zamířili jsme do hospůdky – no hospůdky – pár stolů a výčep – ale zaplivané – zkrátka klasická venkovská čtyřka a snad i pětka. Raději jsme si brali pivo navenek, kde byla jakás takás zahrádka. Horní Město bylo kdysi významným střediskem dolování na Rýmařovsku, vzniklo v 16. století a je známé bývalou těžbou stříbra a železa.

Autobusem jsme přejeli do osady Jiříkov, kde jsme zavítali do Pradědovy galerie – galerie vyřezávaných soch. Některé sochy jsou až 8 metrů vysoké, 6 metrů dlouhé. Celá prohlídka byla věnována vyřezávání ze dřeva, vyřezávání betlémů atd.
Odutd většina zamířila autobusem až na Sovinec. Jen malá skupinka se vydala pěšky z Jiříkova do Křížova, kde navštívili barokní kapli sloužící jako prodejna historických oděvů, doplňků k nim a obrazů za zdejšího okolí.

Sovinec – gotický hrad na skalnatém ostrohu byl založen před rokem 1333. Byl opěrným místem husitů na Moravě. Za druhé světové války se hrad stal vězením francouzkých důstojníků a antifašistů. Dnes je hrad zrekonstruován a patří k nejvíce navštěvovaným hradům, na Olomoucku.
V pět odpoledne jsme vyjeli k domovu. Výlet se zdařil, počasí nám přálo – místa která jsme dnes navštívili stála za shlédnutí a určitě je doporučíme těm, kteří se do těchto končin chystají.