V sobotu 28. června 2014 uspořádal odbor Klubu českých turistů při TJ SOKOL Hukvaldy již počtvrté prázdninový turistický zájezd. Původně v roce 2011 byl navržen jako zájezd veteránů, avšak od počátku se ho zúčastňovali také rodiče s dětmi. Nejinak tomu bylo i letos.

Z 37 účastníků měli převahu ti přes padesátku, ale jelo s námi i 7 dětí. Po poměrně náročné trase v roce 2013 byla tentokrát zvolena mírnější varianta. Také jsme nemuseli dlouho cestovat autobusem. Výchozí bod byl jen 35
minut jízdy od domova a byl jím Rožnov pod Radhoštěm.
Trasa vedla v nadmořské výšce na úrovni Palkovských hůrek po holém hřebeni mezi rožnovskou kotlinou a údolím Bystřice. Největší výstup (a mohl by se dát do uvozovek) byl z Rožnova přes sedlo Rysová na Hážovské díly – 660 m n. m. Na tomto rozcestí se nachází poměrně nová hospoda ve valašském stylu. Zde jsme měli možnost si odpočinout a občerstvit se. Sortiment občerstvení byl bohatý a obsluha rychlá a příjemná.
Z Hážovských dílů se trasa mírně svažovala až do cíle. Nejprve po neznačených cestách na Hlaváčky až k rozcestí Na Horách. Dále nás už vedla modrá značka přes Spinu, rozcestí v Javoří do Velké Lhoty. Celou cestu byla možnost kruhových výhledů na vrcholy Velkého Javorníku, Radhoště, na obce a města pod námi,v dálce na Hostýnské vrchy, na Vsetínské vrchy i na Klenov nad
přehradou Bystřička.Ve Velké Lhotě jsme si prohlédli dřevěný toleranční evangelický kostel z roku 1783. Prohlídku této památky nám přiblížil zasvěcený výklad farářovy ženy o historii kostela, který dodnes slouží evangelické komunitě z okolních osad a obcí. Zdejší fara je zvláštní i tím, že zde v letech 1875 až 1895 působil farář Jan Karafiát, dětem známý autor legendárních Broučků.
Počasí nám přálo, a tak jsme využili místní hospodu Obecní dům k zahnání žízně i k obědu. Také zde jsme
našli příjemné prostředí s dobře organizovanou obsluhou. Děti využily hřiště, na kterém si mohly zaskotačit. Odtamtud jsme sestoupili k přehradě Bystřička, po předchozích chladných dnech nebyla nálada na koupání, a tak jsme se autobusem vrátili domů.
Celkem jsme našlapali 16 kilometrů. Mnozí účastníci byli překvapeni krásou trasy a zdá se, že můžeme připravovat pátý zájezd. Nemáte návrh na podobnou trasu?

Tomáš Elbel