Na 33 hukvaldských turistů vyrazilo v srpnu na 5 dní zdolávat dvoutisícovky na Slovensku v pohořích Roháčů a Nízkých Tater.
Kdo tato pohoří zná, ví že tůry po zdejších horách jsou náročné, ale krásné. Odměnou nám byly nádherné pohledy na mohutné vrcholy, hluboké Roháčské doliny, plesa a vodopády. Roháče jsou jedním z geomorfologických celků Západních Tater a právem se považují za jeho nejkrásnější část. Rozložitou Roháčskou dolinu lemuje věnec nádherných ostrých skalnatých vrcholů, kterým kraluje svou výškou 2178 m majestátní Baníkov. Pozadu v kráse nezůstávají ani ostatní – Ostrý Roháč, Plačlivé, Volovec, Pachola, Tri kopy, Hrubá kopa či Salatín, mnohé z nich patří k nejvyšším celého pohoří a výrazně přesahují 2000 m. Díky krásnému počasí se nám podařilo na některé z uvedených vrcholů vystoupat.
V Nízkých Tatrách jsme absolvovali dvě tůry a sice : tůru na vrchol Ohniště – významný horský masív budovaný převážně z vápenců a dolomitů odkud je jeden z nejhezčích pohledů na celé Nízké Tatry. Druhá tůra byla ovlivněna počasím, každý si tedy vybral sám, co navštíví v Démanovské dolině. Většina dala přednost sbírání hub v přilehlých lesích. A že jich bylo.
Ubytování jsme měli zajištěno v malém hotýlku Poludnica v Liptovském Jánu.
Celý zájezd se nesl v duchu pohody, každý si vybral tůry dle své kondice.
A kamže by hukvaldští turisté chtěli vyrazit v příštím roce ? Určitě opět do zahraničí – a nemusí to být zrovna na východ.
KČT Hukvaldy