V sobotu 9. 10. 2021 jsme spolu s členy i nečleny KČT Hukvaldy vyrazili na poslední turistický zájezd letošní sezony. V 8 hodin ráno s námi vyrazil autobus do vesnice Nová Hradečná v Hanušovické vrchovině, kde byl start cca 14 km dlouhé túry s cílem ve vesnici Brníčko, s možností zkrácení trasy na polovinu ve vsi Nedvězí.

Začátek trasy vedl naučnou stezkou Krajinou památného Bradla s první zastávkou na vrcholu Bradlo (599 m n.m.), kde je velmi atraktivní vyhlídka na skále, odkud jsou krásné pohledy na všechny světové strany.

Poté jsme pokračovali na neméně atraktivní skalní útvar Tři kameny a dále přes vesnici Nedvězí, kolem Cikánskému buku, vázaného pověstí o cikánech a ztrácejícím se hospodářským zvířectvem v okolních vesnicích, do cílové stanice. Tou byla zřícenina hradu Brníčko, jehož historie sahá až do poloviny 14. století, kdy ho založili páni z Otaslavic. Tento hrad je od roku 1964 chráněn jako kulturní památka, která byla v posledních letech upravena tak, aby se zabránilo padání zdiva.

Počasí přálo, cesta rychle uběhla, a byla dobře zvládnutelná i pro nejmenší účastníky, čtyřnohé kamarády nevyjímaje. Jako bonus nás cestou provedla místní krajanka, naše kamarádka Pavla ze Šumperka, která nám průběžně okomentovala zdejší kraj.  V cíli, podhradní vesnici Brníčko, jsme zapadli do malé hospůdky U Kouřilů, kde jsme se dosyta najedli ve většině případů zdejším vyhlášeným smažákem a prolili krky pivkem Šerák.

V 17 hodin jsme nasedli do autobusu a vydali se přes Mohelnici a Olomouc domů, kam jsme dorazili kolem 19-té hodiny. Za příjemně strávenou sobotu a procházku krásnou krajinou děkujeme organizátorovi zájezdu Mirkovi Červenkovi.

Za účastníky zájezdu Aleš Drlík